هدف از پژوهش حاضر طراحی الگوی تعامل نیروی انتظامی با قوای سهگانه در حوزه پیشگیری از جرم بود. روش پژوهش توصیفی از نوع تحلیلی است. در جهان امروزی پیشگیری از جرم که با هدف کاهش فرصتها و انگیزههای مجرمانه انجام میپذیرد، اهمیت بسیاری یافته است؛ زیرا ارتکاب جرم و بزه از راههای مختلف صورت میگیرد و پیچیدگی و گستردگی خاصی پیدا کرده که کشف آن زمان زیاد و هزینههای گزافی در پی خواهد داشت. تعامل نیروی انتظامی با قوای سهگانه در حوزه پیشگیری از جرم از عوامل مهمی محسوب میشود که میتواند امنیت اجتماعی را برای اقشار مختلف جامعه به ارمغان بیاورد. هرچند وظیفه پیشگیری از جرم مطابق با بند 5 اصل 156 قانون اساسی ایران (اقدام مناسب برای پیشگیری از جرم و اصلاح مجرمین) بر عهده قوه قضاییه نهاده شده است، اما متولی بودن قوه قضاییه در پیشگیری از جرم به معنای نقش نداشتن دیگر سازمانها و نهادها نمیباشد، بلکه دیگر سازمانها و نهادها بهعنوان ابزار قوه قضاییه برای پیشگیری از جرم محسوب میشوند. لذا علت واگذاری این مهم به قوه قضاییه شاید به این دلیل باشد که مهمترین ارگانی که به علل و عوامل و مؤلفههای جرم میتواند وقوف داشته باشد قوه قضاییه است. پیشگیری از وقوع جرم مستلزم ایجاد سازوکارها و تدارک اقدامهایی است که با مشارکت نیروی انتظامی، نهادها، قوای سهگانه، مؤسسههای مأمور به خدمت عمومی و شهرداریها، رسانه و... تأمین میشود، بدین جهت در سایه ایجاد معاونت پیشگیری در قوه قضاییه ضمن برنامهریزی و روشمند ساختن اقدامهای آتی، نقش دیگر نهادها را نباید از یاد برد و باید پذیرفت که منظور قانون اساسی در وا نهادن وظیفه پیشگیری بر عهده قوه قضاییه، مدیریت آن به جهت تحقق و ارتباط موضوع با این قوه میباشد و بیشک دستگاه قضایی در پیشگیری از وقوع بزه از مشارکت دیگر نهادها، در حد وظیفه واگذارشده به آنها و به اشکال مختلف بینیاز نیست.
آراسته، حمیدرضا؛ بهرنگی، محمدرضا؛ نوه ابراهیم، عبدالرحیم و رفیعی حسنرضا، (1390)، نقش تعامل بهینه نیروی انتظامی با آموزشوپرورش در ارتقاء فرهنگ نظم و ایمنی ترافیکی کشور، فصلنامه دانش انتظامی، دوره سیزدهم، شماره دو.
احمدی، احمد، (1394)، پیشگیری از جرم در پژوهشها و مقررات، چاپ دوم، نشر تهران.
اسلامیفر، علیرضا؛ کردتمینی، محسن و شهنوازی، مرادمحمد، (1391)، بررسی تعامل سران طوایف با نیروهای انتظامی. امنیتی و تأثیر آن بر امنیت استان سیستان و بلوچستان، اولین همایش ملی شهرهای مرزی و امنیت، چالشها و رهیافتها، زاهدان، دانشگاه سیستان و بلوچستان.
اسماعیلی، محسن؛ مهاجرانی، علی، ماهیت و الگوی تعریف در مفاهیم حقوقی، پژوهشنامه حقوق اسلامی، دوره 17، شماره 43.
الیاسی، محمدحسین؛ تقویی، منصور، (1388)، نقش تعاملات پلیس راهنمایی و رانندگی در رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی توسط رانندگان، پژوهشهای مدیریت انتظامی (مطالعات مدیریت انتظامی)، دوره 4، شماره 3.
بهزادفر، مصطفی؛ طهماسبی، ارسلان، (1392)، شناسایی و ارزیابی مؤلفههای تأثیرگذار بر تعاملات اجتماعی (تحکیم و توسعه روابط شهروندی در خیابانهای شهری: نمونه مورد مطالعه: سنندج)، باغ نظر، شماره 17.
بیرو، آلن، (1375)، فرهنگ علوم اجتماعی، مترجم: باقر ساروخانی، چاپ سوم، تهران، انتشارات کیهان،
جزینی، علیرضا؛ نوائی، مجید؛ محمدی، سعید، (1392)، تعامل نیروی انتظامی با بسیج در پیشگیری از جرائم امنیتی، فصلنامه پژوهشهای اطلاعاتی و جنایی، سال هشتم، شماره دوم، تابستان 1392.
حامدی، ایرج، (1395)، نقش تعامل نیروی انتظامی و نهادهای مردمی در پیشگیری از جرم، نخستین همایش ملی، پیشگیری از جرم (مجموعه مقالات) دفتر تحقیقات کاربردی پلیس پیشگیری ناجا.
دانشپور، سید عبدالهادی؛ چرخچیان، مریم، (1379)، فضاهای عمومی و عوامل مؤثر بر حیات جمعی، نشریه باغ نظر، شماره 7.
دستوم، صلاح؛ رمضانینژاد، رحیم؛ بنار، نوشین و رسولی، رحیم، (1392)، بررسی تعامل بین محیط آکادمیک و صنعت ورزش ایران بر اساس تحلیل اسناد و ساختار، پژوهشهای کاربردی در مدیریت ورزشی، دوره دوم، شماره دوم.
ساروخانی، باقر، (1370)، دایرةالمعارف علوم اجتماعی تهران، کیهان.
شاهرودی، حسن، (1396)، پیشگیری از وقوع جرم، چاپ دوم، مرکز مطبوعات و انتشارات.
عابدی، محمدتقی، (1391)، حق بر تابعیت و اصل دادرسی منصفانه، پژوهشنامه حقوق خصوصی، سال اول، شماره اول.
مهابادی، علیاصغر، (1385)، ضابطین دادگستری چه کسانی هستند، نشریه داخلی کانون وکلا، سال پنجم، شماره بیستم.