مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) در بیانات بسیار مهم خود در فروردین سال 1393 در حرم مقدس رضوی سه عنصر کلیدی و مهم اقتدار ملی را اقتصاد، فرهنگ و علم معرفی نمودند. بر این اساس یکی از راههای نیل به اقتدار ملی را با تکیه بر قدرت درون؛ رسیدن به اقتدار علم و فناوری، تکیه بر اعتمادبهنفس و باور به اصل «ما میتوانیم» تبیین فرمودند. نکته قابل تأمل آنکه، ایرانی که قرار بود بر اساس رشد علمی یک دهه گذشته خود تا سال 2018 بر سکوی چهارم علم جهان تکیه بزند، طی چند سال گذشته، شاهد کاهش سرعت بوده بهگونهای که رهبر معظم انقلاب در دیدار خود با اساتید دانشگاهی در ماه مبارک رمضان سال 1395، از کاهش سرعت علمی ایران گلایهمند بودند. از این رو این تحقیق به دنبال ارائه الگوی مدونی از اقتدار علمی است که بر اساس آن بتوان به اقتدار ملی متناسب با نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران نائل آمد. روش انجام این تحقیق کیفی از نوع داده بنیاد بوده و جامعه آماری آن شامل نخبگان و صاحبنظران در حوزه علم بوده است. روش نمونهگیری هدفمند و تعداد نمونه تا حد اشباع نظری بهپیش رفت. در مجموع تعداد 7 نفر بهعنوان نمونه انتخاب گردیدند. از این تعداد نمونه، تعداد 135 مفهوم، 27 مقوله و شش مضمون استخراج گردید. روایی یافتهها از طریق تأیید اساتید نسبت به کدگذاریها و استخراج مفاهیم و مقولات به دست آمد.
یافتههای این تحقیق، الگوی نهایی استخراجشده و دارای پنج بخش علی، زمینهای، واسطهای، راهبردی و پیامدی است. در بخش علی، نوآوری و چرخه ارزشآفرین؛ در بخش زمینهای، مدیریت جهادی علمی و دیپلماسی علمی؛ در بخش واسطهای، بومیسازی و اسلامی سازی علوم انسانی، در بخش راهبردی، پیشرفت مستمر علمی و در بخش پیامدی، مرجعیت علمی و تمدن سازی، بهعنوان خروجی الگو گزارش گردیدند. آنچه از انجام این پژوهش حاصل گردید، تأکید تمام خبرگان بر حصول به اقتدار ملی از طریق ارتقای اقتدار علمی است.
طباطبایی، سیدمحمدحسین، (1379)، المیزان فی التفسیر القرآن، جلد16، ترجمه سیدمحمدباقر موسوی همدانی، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ بیست و چهارم.
افشارنیا، سعید و الهیاری فرد، نجف، (1385)، تبیین جایگاه علم و فناوری (بررسی وضعیت ایران و مقایسه آن با سایر کشورها) پیشنیاز اساسی تدوین استراتژی و ترسیم مسیر رشد و بهبود نظام علم و فناوری، تهران: کنفرانس بینالمللی استراتژیها و تکنیکهای حل مسئله.
امینی، سیدجواد، (1387)، کنگره سراسری اقتدار علمی اقتدار ملی، معاونت پژوهش و تولید علم دانشگاه عالی دفاع ملی، چاپ اول.
تقوی، مصطفی، (۱۳۸۷)، درآمدی مبناییوراهبردیبرالگویاسلامی-ایرانی توسعهعلموفناوری، فصلنامه علمی- پژوهشی روششناسی علوم انسانی، سال چهاردهم، شماره پنجاه و ششم.
زرقانی، سیدهادی، (1388)، مقایسه تطبیقی مؤلفههای قدرت جمهوری اسلامی ایران با کشورهای آسیای جنوب غربی، تهران: مؤسسه مطالعات و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر.
عالم، عبدالرحمن، (1375)، بنیادهای علم سیاست، تهران: نشر نی.
مصباح یزدی، محمدتقی، (1379)، آموزش فلسفه، جلد اول، تهران: چاپ و نشر بینالملل.
مصباح یزدی، محمدتقی، دروس فلسفه اخلاق.
مجموعه مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، مصوبه شاخصهای ارزیابی علم و فناوری توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه 510 مورخ 24/10/1381 ابلاغ به شماره 4785/دش تاریخ ابلاغ: 29/11/1381 گرفتهشده از سایت اینترنتی به آدرس: https://www.iranculture.org
ولایتی، علیاکبر، (1390)، فرهنگ و تمدن اسلامی، دفتر نشر معارف، قم: چاپ سیام.
مهدی نژاد نوری, محمد, عابدینی, داود, رمضانی, مجید, & ساوری, عسگر. (1398). مقاله پژوهشی:الگوی راهبردی اقتدار ملی بر پایه علم با تأکید بر مدیریت جهادی. امنیت ملی, 9(31), 107-136.
MLA
محمد مهدی نژاد نوری; داود عابدینی; مجید رمضانی; عسگر ساوری. "مقاله پژوهشی:الگوی راهبردی اقتدار ملی بر پایه علم با تأکید بر مدیریت جهادی", امنیت ملی, 9, 31, 1398, 107-136.
HARVARD
مهدی نژاد نوری, محمد, عابدینی, داود, رمضانی, مجید, ساوری, عسگر. (1398). 'مقاله پژوهشی:الگوی راهبردی اقتدار ملی بر پایه علم با تأکید بر مدیریت جهادی', امنیت ملی, 9(31), pp. 107-136.
VANCOUVER
مهدی نژاد نوری, محمد, عابدینی, داود, رمضانی, مجید, ساوری, عسگر. مقاله پژوهشی:الگوی راهبردی اقتدار ملی بر پایه علم با تأکید بر مدیریت جهادی. امنیت ملی, 1398; 9(31): 107-136.